Ecourile vizitei lui Mircea Geoană la Moscova nu s-au stins încă în condiţiile în care candidatul PSD la preşedinţie a evitat să explice care au fost motivele vizitei sale în capitala Rusiei făcută în data de 27 aprilie anul acesta, în vremea când era nu numai preşedinte al Senatului, ci şi vicepreşedinte al CSAT.
Hotnews.ro a scris despre faptul că discuţiile purtate de Geoană la Moscova au vizat privatizarea Romgaz, cea mai importantă companie de gaz natural din România, dar şi alte chestiuni legate de zona energetică. Liderul PSD a precizat doar că vizita a fost una „privată" şi că "n-a fost vorba despre privatizarea Romgaz".
Până când motivele deplasării vor fi lămurite de preşedintele PSD, un lucru este cert: interesele în zona energetică a lui Mircea Geoană. Acesta a reuşit să-l impună în noiembrie 2007 pe cumnatul său, Ionuţ Costea, în Consiliul de Administraţie al Romgaz. După ce a cerut în repetate rânduri desfiinţarea Fondului Proprietatea, Geoană a reuşit să forţeze mâna PNL, aflat la acel moment la guvernare, şi a obţinut postul de administrator al Romgaz pentru cumnatul său. Numirea lui Costea la Romgaz a fost făcută din partea...Fondului Proprietatea. Costea a fost retras anul acesta din Consiliul de Administraţie al Romgaz. După ce PDL a intrat la sfârşitul anului la guvernare alături de PSD, Mircea Geoană a reuşit să mai obţină o poziţie similară în consiliul de administraţie al unei alte companii-cheie a sistemului energetic naţional. Este vorba despre Transgaz, compania care deţine monopolul trasportului gazelor naturale. Costea a fost numit la Transgaz în luna martie şi încă ocupă această poziţie.
Întrebarea este dacă Ionuţ Costea i-a pus la dispoziţie cumnatului său informaţii strategice şi confidenţiale privind cele două companii-cheie ale sistemului energetic naţional, pe care liderul PSD le-a folosit în timul vizitei la Moscova. De altfel, Mircea Geoană nu clarificat încă nici cine a plătit vitzita sa „privată” în capitala Rusiei, ale cărei costuri ar fi putut ajunge la 100.000 de euro, şi nici cine l-a însoţit. Toate aceste întrebări le-am pus mai explicit aici.
Privatizarea Romgaz, companie strategică a sistemului energetic naţional, a fost o temă atinsă în această campanie electorală. Preşedintele Traian Băsescu susţinea că cei trei moguli media sunt interesaţi să pună mâna pe companii precum Poşta Română, Romgaz, Transgaz, Conpet sau Oil Terminal. Cel mai interesat de privatizarea Romgaz s-a arătat Dinu Patriciu, cel care în 2008 cerea privatizarea celor 200 de licenţe deţinute de compania Romgaz, afaceristul susţinând că statul este un prost manager şi că societatea ar trebui desfiinţată. Privatizarea Romgaz a fost introdusă pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în 2006, însă preşedintele Traian Băsescu a cerut amânarea procedurilor de privatizare cu trei ani.
Mâine o să scriu mai multe despre impresionanta averea lui Ionuţ Costea, care a reuşit să adune o colecţie numeroasă de case, specialitatea familiei de altfel, şi sume de bani considerabile.
01 decembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu