08 decembrie 2009

EXCLUSIV: Averea lui Ionuţ Costea, sub ancheta Agenţiei Naţionale de Integritate

Averea lui Ionuţ Costea (49), cumnatul lui Mircea Geoană, se află în sub ancheta Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Surse din interiorul instituţiei au confirmat pentru blogdeinvestigatii.blogspot.com faptul că inspectorii de integritate verifică felul în care şi-a constituit averea Ionuţ Costea. Acesta şi-a făcut publică declaraţia de avere în luna februarie, când a fost numit preşedinte şi CEO al Eximbank.

Funcţia la Eximbank a fost obţinută de Costea la cererea expresă a lui Mircea Geoană, după ce PSD a intrat la guvernare alături de PDL în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008. Eximbank este deţinută şi controlată de stat prin AVAS. Costea a completat formularul, aşa cum prevede legea, însă declaraţiile sale de avere şi de interese, dar şi a celorlalţi membri din conducerea Eximbank, nu au fost postate pe site-ul băncii, aşa cum prevede legea Agenţiei Naţionale de Integritate. Biroul de presă al Eximbank a refuzat să-mi pună la dispoziţie o copie a declaraţiilor de avere a lui Ionuţ Costea şi a celorlalţi membri ai Consiliului de Administraţie a Eximbank, când documentele au fost solicitate oficial. Cu toate acestea, acum o săptămână, declaraţia de avere a fratelui Mihaelei Geoană a făcut publică, în exclusivitate, pe blogdeinvestigatii.blogspot.com.

Costea, plătit de statul român cu un salariu de 20.760 de euro lunar ca preşedinte al Eximbank, deţine o avere impresionantă, dobândită în decursul unei perioade de timp în care mai mult a fost angajat la stat decât la privat. Înainte de anii 2000, acesta a ocupat funcţii publice, fiind secretar de stat în Ministerul Finanţelor, din 2000 până în 2004 a fost director adjunct la BERD, după care până în 2008 a fost preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, o scurtă perioadă din 2008 a lucrat la Emporiki Bank, iar la începutul acestui an a fost numit preşedinte al Eximbank.

Ceea ce atrage atenţia cel mai mult în declaraţia de avere a lui Ionuţ Costea sunt datoriile de circa trei milioane de euro pe care le-a făcut anul trecut şi care au ca termen scadent anul acesta şi anul viitor. Acesta a făcut în 2008 un împrumut de 1.477.500 de euro, bani luaţi de la Unicredit Ţiriac Bank şi pe care trebuie să-i restituie până în 2010. Cumnatul lui Mircea Geoană a mai făcut două împrumuturi anul trecut, unul de 1.168.000 de euro şi altul de 200.000 de euro. Banii au fost luaţi de la societăţi nebancare şi au ca termen de rambursare anul 2009.

Din ce bani au fost restituite toate aceste împrumuturi este greu de precizat, deoarece Ionuţ Costea nu precizează valoarea sumelor care reprezintă veniturile sale, în dreptul acestora fiind trecut „conform fişă fiscală”. Acesta a încasat anul trecut venituri ca preşedinte al Reiffeisen Banca pentru Locuinţe, de la Emporiki Bank, unde a lucrat câteva luni, şi a primit îndemnizaţii pentru consiliile de adminsitraţie de la Romgaz şi Cuprom, iar soţia sa a avut venituri ca director adjunct la Deutsche Bank.

Chiar şi cu salariul lunar de 20.760 de euro pe care îl încasează, la care dacă ar fi să se adauge unul la fel de consistent încasat de soţia sa, Ionuţ Costea nu ar avea cum să acopere împrumuturile făcute pe un an sau pe doi, a căror valoare totală se ridică la 2.845.500 de euro. Cel puţin nu din veniturile afişate, de director de bancă şi din îndemnizaţiile încasate pentru participarea la cele două consilii de administraţie.

Ce alte bunuri mai deţine Ionuţ Costea puteţi citi aici.

Update. Articolul a fost preluat azi de Hotnews.ro

Un comentariu:

  1. probabil vin niste facturi scadente ... anul viitor va fi un an greu pentru ei in conditiile actuale.

    RăspundețiȘtergere