28 octombrie 2009

Mătuşile, specialitatea familiei Năstase

În familia Năstase, este o tradiţie ca mătuşile să fie generoase cu nepoţii lor. Precedentul creat de Tamara Cernaşovschi este dus mai departe de Dana Barb, sora lui Adrian Năstase, dar şi de Rodica Odobescu, sora Danei Năstase, cu nepoţii lor, Andrei şi Mihnea.

Cele două mătuşi i-au dat pe mână nepotului Andrei două maşini de lux, în valoare de câteva zeci de mii de euro fiecare. Dana Barb este în acte proprietara unui Chrysler cu numărul B 01 WLU, însă maşina era folosită în anul 2006 de Adrian Năstase. După ce jurnaliştii au început să se întrebe a cui este maşina, întrucât acesta nu apărea în declaraţia de avere a deputatului PSD, fostul premier a renunţat să o mai folosească. Aşa se face că maşina a ajuns să fie folosită de Andrei. Academia Caţavencu l-a surprins pe Andrei Năstase la volanul impozantului Chrysler. Tot Academia Caţavencu l-a fotografiat pe Andrei la volanul unui Audi A6. Şi această maşină e proprietara unui mătuşi: a Rodicăi Odobescu, director general adjunct al Tarom.
Audiul cu numărul B 53 JHP a fost cumpărat de Rodica Odobescu în leasing, de la Romstal Leasing, şi figurează în declaraţia de avere a acesteia.

Indirect, Rodica Odobescu are grijă şi de Mihnea, mezinul familiei Năstase. Acesta beneficiată de o bursă de studii în valoare de 40.000 de euro din partea Fundaţiei Dimitrie Sturdza, menţionată de Adrian Năstase în declaraţia lui de avere.
Dimitrie Sturdza este partenerul de afaceri al lui Dan Odobescu, soţul Rodicăi Odobescu, în firma Deesse of Switzerland Company SRL, firmă care se ocupă cu importul şi distribuţia unor produse cosmetice de lux. Relaţia de afaceri dintre cumnatul lui Adrian Năstase şi Dimitrie Strudza explică de ce tocmai Mihnea a primit bursa de 40.000 de euro din partea Fundaţiei Dimitrie Sturdza.

Adrian Năstase nu şi-a pierdut abilitatea de a face bani. Potrivit declaraţiei sale de avere, fostul premier a vândut singura maşină deţinută oficial de familie în luna februarie. Pe timp de criză, acesta a reuşit să convingă un cumpărător – un anume Constantin Matei – să-i plătească 94.000 de lei, echivalentul a 22.500 de euro, pentru un Mitsubishi 4x4, vechi din 2005.