„Nu este posibil să dai unui domn politic care se duce acolo un salariu de 25.000 de euro pe lună, cînd banca e alimentată cu bani de la buget", a afirmat preşedintele Traian Băsescu astăzi, la Kanal D. Reacţia preşedintelui a venit în urma dezvăluirii publicate de Dan Tapalagă şi Dan Popa la Hotnews despre salariul lunar încasat de Ionuţ Costea, directorul Eximbank şi cumnatul lui Mircea Geoană.
Nu e posibil nici să dai o leafă de 18.975 de euro pe lună, din aceiaşi bani ai statului, unui sponsor al PDL, aş completa eu. Este cazul lui Constantin Buzoianu, vicepreşedintele Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), regie autonomă, aflată sub controlul Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, care îi aproba raportul anual de cheltuieli.
Salariul lui Constatin Buzoianu a fost ţinut la secret cu străşnicie aproape doi ani. În declaraţia de avere a acestuia, la capitorul venituri este trecut sec „conform fişă fiscală”. În data de 7 august 2009, am trimis o solicitare Biroului de Presă al CSA, prin care ceream să mi se comunice salariul lunar încasat de domnul Buzoianu în anul 2008. Nu am primit nici până azi un răspuns la acea solicitare, deşi au trecut 81 de zile. Am primit, telefonic, şi un motiv foarte bine argumentat din partea directorului general al Direcţiei Generale Juridice din CSA, Marilena Nemeş: “Că aşa vreau eu”.
Salariile şefimii de la CSA au fost aflate de jurnaliştii de la Financiarul, care le-au publicat în data de 16 septembrie 2009.
Ele arată aşa: Angela Toncescu, preşedintele CSA, propusă şi susţinută de PNL, a avut în 2008 venituri salariale brute anuale de 938.329 de lei, echivalentul a 260.646 de euro. Adică, un venit mediu lunar brut de aproximativ 74.250 de lei, echivalentul a 20.625 de euro, potrivit Financiarul.
Constatin Buzoianu, propus şi susţinut de PD-L, a avut un venit lunar de 68.310 lei, echivalentul a 18.975 de euro. Din „modesta” suma încasată lunar, lui Constantin Buzoianu i-a dat mâna să doneze o sumă frumuşică partidului care l-a propus vicepreşedinte la CSA. Aşa se face că în 2008, acesta a donat către PDL nici mai mult, nici mai puţin de 80.000 de lei, echivalentul a 21.000 de euro, adică ceva mai mult de un salariu lunar, obţinut din banii controlaţi de stat.
Tot în luna august am cerut Biroului de Presă al Guverului României un comentariu al primului-ministru referitor la lipsa de transparenţă a declarării veniturilor obţinute de unii angajaţi sau funcţionari ai statului, care în declaraţiile de avere nu menţionează veniturile anuale realizate, ci precizează "conform fişă fiscală". Nici de la primul-ministru nu am obţinut vreo reacţie, deşi poziţia sa publică referitoare la veniturile realizate de slujbaşii statului părea categorică.