29 octombrie 2009

Afacerile de milioane de euro ale mamei lui Cătălin Voicu



Zeci de milioane de euro s-au strecurat din buzunarele statului către o firmă de asfalt în care mama senatorului PSD Cătălin Voicu deţinea jumătatea din părţile sociale. Totul, într-o perioadă în care actualul senator era angajatul Administraţiei Prezidenţiale a României, iar mai apoi deputat în Parlamentul României.
Numele lui Cătălin Voicu a apărut tot mai des în ultima vreme legat de scandalul DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, la adresa sa fiind formulate acuzaţii dintre cele mai grave, şi anume că ar controla din umbră serviciul, alături de Marian Vanghelie.
Cătălin Voicu este fost general SPP, fost consilier al preşedintelui Ion Iliescu pentru probleme de Ordine Publică şi Siguranţă Naţională şi un om cu multe relaţii foarte sus-puse: foşti şefi de stat, foşti şefi de Parchet General, procurori, şefi şi generali din serviciile secrete, politicieni influenţi şi interlopi temuţi.

Casă bună cu părinţii

Cătălin Voicu este senator PSD. I se mai spune şi „Naşul”. Are 44 de ani şi locuieşte cu părinţii săi, Dan şi Gherghina Voicu, potrivit declaraţiei sale de avere.
Să ajungă deputat imediat după ce şi-a încheiat mandatul la Cotroceni - odată cu cel al lui Ion Iliescu -, a fost o nimica toată, iar să fie ales senator în 2008 de o seamă de bucureşteni, nu s-a dovedit a fi un lucru chiar aşa de greu.
Cătălin Voicu a fost la un pas să ajungă ministru de interne acum zece luni şi mai bine. Susţinut puternic de Marian Vanghelie, pe care l-a ajutat - susţine o parte a presei - să scape de unele dosarele penale deschise pe numele primarului de la Sectorul 5 la începutul guvernării PNL – PD, Voicu a fost învins de jocurile politice din interiorul PSD. Cel numit în fruntea Internelor a fost, în final, Gabriel Oprea, un alt general controversat.

Femeie de afaceri la 67 de ani

Pe vremea când Cătălin Voicu era consilier prezidenţial, mama acestuia, Gherghina Voicu, se apuca vertiginos de afaceri. La 67 de ani. Doamna Voicu a cumpărat în 2004 fix 50% din părţile sociale ale firmei Gecor SRL din Călugăreni, judeţul Giurgiu, o fimă de familie până la acel moment, dar cu un obiect de activitate extrem de atractiv: asfaltări şi construcţii.
“Dacă cineva încearcă să insinueze o anumită legătură între presupusa mea funcţie de la Adminsitraţia Prezidenţială şi acesată firmă este fals din următorul motiv: eu de la finele anului 2004 sunt deputat în opoziţie, deputat PSD, actualmente senator”, susţine Cătălin Voicu.
Potrivit Registrului Comerţului, Gherghina Voicu a primit 50% din părţile sociale deţinute de Gheorghe Cusă în 28 aprilie 2004, celelalte procente rămânând în proprietatea soţiei acestuia, Ioana Cusă. Privită la suprafaţă, mişcarea lui Gheorghe Cusă este cel puţin curioasă. În momentul în care a decis să renunţe la jumătate din firmă, Gecor SRL nu era o firmă căreia să îi plângi de milă, aceasta având deja în derulare contracte importante pentru deszăpezire sau întreţinere de drumuri. Ce-i drept, nu juca încă în Liga Campionilor Asfaltărilor.

Contractele din mandatul PSD...

La doar două zile după ce Gherghina Voicu a devenit femeie de afaceri cu acte în regulă, la 30 aprilie 2004, firma Gecor SRL încheia deja un prim contract cu statul român. Înţelegerea juridică a fost parafată cu Societatea de Drumuri Naţionale Bucureşti Sud, componentă a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), şi prevedea asigurarea esteticii rutiere pe Centura Bucureştiului, între intersecţia DN 3 cu A1. Preţul deloc mic pentru acea vreme: peste şapte miliarde de lei vechi.

În 2004, cât Partidul Social Democrat s-a mai aflat la guvernare, firma Gecor a reuşit să încheie cel puţin trei contracte cu statul în valoare 72,5 miliarde de lei vechi, adică peste 1,8 milioane de euro. Toată această sumă a fost plătită pentru....închiriere de utilaje.
Tot în perioada în care Cătălin Voicu era consilierul preşedintelui Ion Iliescu, iar ministerul Transporturilor era condus de PSD-istul Miron Mitrea, firma încheia primele contracte de asfaltare: reabilitarea sistemului rutier pe DN 5A şi a centurii Bucureşti, tronsonul A 2 - DN 5 - km 34+000 - km 38+000.
DN 5 leagă Bucureştiul de Giurgiu şi a fost inclus în coridorul Pan European IX. Pentru realbilitarea porţiunii de drum de care a fost respionsabilă Gecor SRL s-au alocat nu mai puţin de zece milioane de euro. Lucrările au fost terminate abia anul acesta, la cinci anu după semnarea contrcatului.

...şi cele din mandatele PNL – PD, PDL şi PNL


După schimbarea puterii politice în 2005, afacerile nu au mers deloc rău pentru societatea Gecor SRL, cel puţin asta reiese din achiziţiile făcute publice de instituţiile statului.
Aşa se face că firma a încheiat două contracte pentru închirierea unor utilaje, unul cu CNADNR în valoare de 1,3 milioane de lei noi, celălalt cu Consiliul Judeţean Bacău, în valoare de 1,2 milioane de lei noi. Contractul de la Bacău nu e prea greu de justificat, având în vedere că fostul consilier Cătălin Voicu devenise la începutul lunii ianuarie 2005 deputat de Bacău din partea PSD, iar consiliul era condus atunci, ca şi acum, de PSD-istul Dragoş Benea. Tot de la CJ Bacău, firma mamei lui Cătălin Voicu a mai primit un contract pentru consolidarea şi refacere DJ 119E, în valoare de circa un milion de lei noi.

2006 şi 2007 au fost ani la fel de buni pentru Gecor SRL. Cu PDL-istul Radu Berceanu şi PNL-istul Ludovic Orban la conducerea Ministerului Transporturilor, în subordinea căruia se află CNADNR, Gecor a obţinut cinci contracte în 2006, în valoare de aproape şase milioane de euro, şi trei contracte în 2007, în valore de peste şapte milioane de euro.
În decembrie 2007, la vârsta de 70 de ani, Gherghina Voicu s-a retras din firmă. I-a vândut înapoi părţile sociale lui Gheorghe Cusă, cel de la care le cumpărase în 2004.
În Călugreni, Cusă este cunoscut ca fiind omul lui Cătălin Voicu. Senatorul susţine că are chiar o legătură de rudenie cu acţionarii firmei Gecor SRL, societate abonată la bani publici şi în mandatul PSD şi după.

Ce spune Cătălin Voicu


„În ce mă priveşte nu am fost consilier prezidenţial sau consilier de stat, ci am fost consilier pe probleme militare, strict în domeniul militar. Nu am avut legătură cu ministerele de Finanţe, de Transporturi. Mama mea a pătruns în această societate pentru că acolo sunt finii noştri. Cât mama mea a fost în firmă eu am fost deputat. Nu am avut niciun fel de butoane în mână. Dacă dumneavoastră credeţi că un simplu consilier pe probleme militare, fără nicio legătură cu domeniul civil, poate să influenţeze vreun contract vă las pe dumneavoastră să apreciaţi”, a declarat senatorul Cătălin Voicu.